Izjava o dostopnosti

Spletno stran https://www.e-bled.si/ smo zasnovali tako, da je s prilagajanjem različnih načinov dostopna vsem obiskovalcem spletnega mesta, obenem pa je njihova izkušnja čim bolj pozitivna. Dostopnost smo na podlagi samoocene oblikovali v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Stopnja dostopnosti

Spletno mesto https://www.e-bled.si/ je zasnovano skladno z najnovejšimi trendi in zahtevami spleta. Delovanje in izgled spletnih strani je preverjeno v vseh popularnejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih.

Spletno mesto je zasnovano tako, da bi bilo dostopno in uporabniško prijazno vsem spletnim obiskovalcem. Izdelano je z upoštevanjem smernic ravni AA in AAA za dostopnost spletnih vsebin po standardu WCAG 2.0. (angl. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0). Spletne strani so skladne s srednjim nivojem AA in nadgrajene z nekaterimi zahtevami visokega nivoja AAA, ki osebam z omejitvami dodatno izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Za kompatibilnost spletnih strani s podpornimi tehnologijami in dostopnost s pripomočki, kot so bralniki zaslona, spletno mesto upošteva smernice specifikacije WAI-ARIA (angl. Web Accessibility Initiative – Assistive Rich Internet Applications). V HTML kodi spletnih strani so tako dodani opisi in atributi z dodatnimi informacijami za namenske aplikacije oz. bralnike. Primeri so alternativni teksti za grafične elemente, oznake vnosnih polj in gumbov ipd.

Funkcije dostopnosti

Del spletnega mesta je posebno orodje, ki omogoča dodatne funkcije dostopnosti spletnega mesta. Prikaže se ob kliku na ikono dostopnosti v zgornjem levem kotu. Uporabniku je omogočeno:

 • olajšana navigacija s tipkami na tipkovnici z obrobo območja fokusa,
 • povečanje kontrasta barv,
 • prikaz inverznih barv in/ali barv v sivinah,
 • večja ali manjša velikost pisave; odebeljena pisava,
 • poudarjene povezave,
 • prikaz namigov kot dodatna pomoč.

Obiskovalcem je uporaba spletnega mesta dodatno olajšana z bližnjicami na tipkovnici:

 • premikanje po elementih (Tab),
 • premikanje nazaj po elementih (Shift + Tab),
 • klik označenega elementa (Enter),
 • premiki po strani navzdol (preslednica ali Page Down),
 • premiki po strani navzgor (Page Up),
 • prikaz možnosti dostopnosti (Alt + Shift + U),
 • skok na glavno vsebino (Alt + Shift + S).

Nedostopna vsebina

Spodaj navedena vsebina ni dostopna ali je le delno dostopna zaradi razloga nesroazmernega bremena. Nesorazmerno breme predstavljajo predvsem oblike vhodnih dokumentov, ki jih občina sprejme in jih ni mogoče pretvoriti v vsebino, ki bi bila primerna za zahteve dostopnosti. Te vsebine se nahajajo na:

 • skenirani PDF dokumenti (proračun, prostorska dokumentacija)
 • programsko generirani dokumenti (letna poročila)

Vsa ta vsebina je na voljo v prostorih občine, dostop do nje pa si zagotovite preko obcina@bled.si ali 04 575 01 00.

Možne izboljšave

Spletno mesto za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost uporablja JavaScript skriptni jezik. Brez ustrezne podpore brskalnika je otežena navigacija ter ne deluje prikaz in pošiljanje spletnih obrazcev v pojavnih oknih.

V primeru, da v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se še vedno lahko pristopi do vseh informacij, vendar so lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. V kodi spletnih strani so dodatni teksti, namenjeni za prikaz na zaslonih različnih velikosti oz. se prikažejo ob določenih akcijah.

Neodvisnost od JavaScripta in CSS predlog bi pomenila večjo spremembo v zasnovi in načinu delovanja spletnega mesta. Zato je možno, da nekatere funkcionalnosti niso v celoti prilagojene in dostopne. Za te informacije se obrnite na obcina@bled.si ali + 386 4 575 01 00.

Mnoge smernice WCAG in WAI-ARIA za izboljšanje dostopnosti spletišča si je mogoče razlagati subjektivno. Prav tako se lahko interpretacije s časom spreminjajo.

Vse slike in grafični elementi morda ne vsebujejo nadomestnih besedil.

Povratne informacije

Spletno mesto želimo čim bolj približati uporabnikom. V primeru težav pri dostopu do katerih koli vsebin ali informacij na tem spletnem mestu ali, če imate povratne informacije oziroma predloge izboljšav nam le te sporočite na podpora@prims.si.

Zadnja sprememba 24. 4. 2023.

Ta izjava je bila pripravljena 23. 9. 2020.

Izjava je bila nazadnje pregledana 24. 4. 2023

Skip to content