Blejska kartica

Blejska kartica omogoča brezgotovinsko koriščenje različnih storitev – uporaba parkirišč v lasti Občine Bled ter uporabo javnih sanitarij v lasti Občine Bled (Javne sanitarije pri Festivalni dvorani in Javne sanitarije v Veliki Zaki pod tribunami).
Ena od funkcionalnosti, ob nakupu letne dovolilnice za  parkiranje, je izpis parkirnih listkov na parkiriščih, ki so v upravljanju Občine Bled. Sezam parkirišč je dostopen tukaj.
Blejska kartica je trajna, veljavnost pa je potrebno podaljševati vsako leto. Letna dovolilnica za parkiranje velja 12 mesecev od dneva izdaje. Vezana je na vozilo, v njej je zapisana registrska številka.
Kartica ni prenosljiva, zloraba se kaznuje. Parkiranje je dovoljeno le na označenih  parkirnih mestih, skladno z veljavnim odlokom, ki določa urejanje prometa v občini Bled.

Kdo jo lahko kupi?
Kupi jo lahko kdorkoli, tudi samostojni podjetnik ali pravna oseba. Blejska kartica stane 10 EUR in je enkratni strošek. Vsako leto bo potrebno isto kartico ponovno naložiti oziroma podaljšati dovolilnico.
Cena letne dovolilnice za parkiranje osebnih vozil znaša 90 EUR.

Kdo lahko uveljavlja popust?
Letno dovolilnico za parkiranje osebnih vozil s popustom se izda za vozilo, ki je:

  1. v zasebni lasti ali
  2. v službeni uporabi fizične osebe s stalnim prebivališčem v občini Bled, ki za njegovo uporabo plačuje predpisano boniteto, kar izkaže v postopku izdaje parkirne dovolilnice ali
  3. je v uporabi fizične osebe s stalnim prebivališčem v občini Bled na podlagi pogodbe o lizingu oziroma pogodbe o poslovnem najemu.

V kolikor fizična oseba uveljavlja popust, mora predložiti osebni dokument, iz  katerega je razvidno stalno prebivališče in prometno dovoljenje vozila, za katerega  se izdaja dovolilnica. V primeru, da je vozilo v službeni uporabi fizične osebe s  stalnim prebivališčem v Občini Bled, je potrebno v postopku izdaje dovolilnice predložiti dokumentacijo, iz katere je razvidno, da oseba za njegovo uporabo plačuje  predpisano boniteto.
V primeru, da je vozilo v uporabi fizične osebe s stalnim  prebivališčem v občini Bled na podlagi pogodbe o lizingu oziroma pogodbe o poslovnem najemu, mora v postopku izdaje dovolilnice to izkazati s pogodbo.
Cena letne dovolilnice s popustom znaša 30 EUR, pri čemer se zaračuna tudi 10 EUR za Blejsko kartico.
Samostojni podjetniki in pravne osebe popusta ne morejo uveljavljati.

Ali lahko samostojni podjetnik ali pravna oseba kupi dovolilnico za svoje zaposlene?
Lahko, vendar mora biti priložen seznam prejemnikov dovolilnic z registrskimi številkami vozil. Na podlagi seznama se izda račun.
Letne dovolilnice se zaračuna brez popusta.

Kako se uporablja?
Na plačljivih parkiriščih je potrebno pridobiti parkirni listek na parkomatu. Blejsko  kartico približajte tiskalniku kartic. Nekateri parkomati listek izpišejo samodejno, pri drugih pa je potrebno pritisniti tipko »tiskaj«.
Počakajte, da vam  parkirni avtomat izda listek. Izdan parkirni listek namestite na vidno mesto na armaturni plošči v vozilu.

Koliko časa je lahko vozilo parkirano?
Javne parkirne površine so razdeljene na dve coni – območje središča Bleda (I. cona)  in območje izven središča Bleda (II. cona). Praviloma so v I. coni parkirne površine, kjer je parkiranje časovno omejeno na največ dve ali štiri ure, v II. coni pa so parkirne  površine, na katerih je parkiranje časovno neomejeno. Na parkiriščih, kjer je parkiranje časovno omejeno, mora voznik označiti čas  prihoda, po izteku dovoljenega časa pa mora vozilo odpeljati.

Ali mora voznik vozila na parkiriščih s časovno omejenim parkiranjem označiti čas prihoda z uro?
Vedno. Vendar v primeru izpisa parkirnega listka iz parkomata, na katerem je zabeležen čas prihoda, dodatno označevanje časa s parkirno uro ni potrebno.

Kakšni so parkirni režimi na parkiriščih?
Javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina, čas, v katerem se plačuje, višina  parkirnine in dovoljen čas parkiranja je določen s sklepom župana. Na parkiriščih je  parkirni režim izražen s prometno signalizacijo.

Kaj storiti v primeru sprememb podatkov na kartici?
V primeru sprememb (zamenjava registrskih oznak ali vozila) se je potrebno s kartico in ustreznim dokumentom oglasiti v sprejemni pisarni  Občine Bled, oziroma spremembe javite na e-naslov: blejskakartica@bled.si ali tel: 04 575 01 31, da se podatki ažurirajo.

Kaj storiti v primeru izgube ali poškodovanja?
V primeru izgube ali poškodovanja se obrnite na tel. št. 04 575 01 31, Občina Bled. Pokličete lahko kadarkoli v poslovnem času od ponedeljka do petka.

Kaj storiti v primeru težav pri uporabi kartice na parkomatih?
V primeru težav pri uporabi pokličite na tel., ki je napisan na parkirnem avtomatu.

 

Blejska kartica – oddaja vloge preko spleta

Blejsko kartico in dovolilnico za dostop do Blejske promenade je možno pridobiti, podaljšati in plačati preko spletne aplikacije, ki je dostopna na naslovu https://dovolilnice.e-bled.si.

Zaradi zagotavljanja ukrepov za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 dovolilnice lahko podaljšate IZKLJUČNO preko spleta. V primeru težav se obrnite na blejskakartica@bled.si ali telefon 04 575 01 31.

Letna dovolilnica velja od 1. maja tekočega leta do 30. aprila naslednjega leta, neglede na datum nakupa!

Letno dovolilnico je možno podaljšati 30 dni pred iztekom veljavnosti.

Blejska kartica – parkirna dovolilnica

Že obstoječi lastniki Blejske kartice, ki v sistem vstopate prvič, s klikom na gumb “Prijava” na prvi strani vpišite številko vaše kartice, ki je napisana na kartici. Kot “geslo” pa vpišite registrsko številko vašega vozila na katerega je kartica napisana in sicer brez presledkov in vezaja (npr. 0400 in KRDA465) (Slika 1 in Slika 2). Po prvi prijavi boste lahko vpisali nove podatke (e-pošto, geslo ipd.)

Lastniki Blejske kartice, ki ste v preteklosti že podaljšali dovolilnico preko spletne aplikacije https://dovolilnice.e-bled.si, s klikom na gumb “Prijava” vpišete vaš e-naslov in geslo, ki ste ga ustvarili pri prvi registraciji. V kolikor ste geslo pozabili, kliknite na ikono »POZABLJENO GESLO«.

Po prijavi v sistem kliknite na ikono »Podaljšaj ali spremeni« (Slika 3). Odprla se vam bo vloga za podaljšanje dovolilnice. Vlogo skrbno preglejte, vnesite morebitne spremembe ter na koncu obkljukajte izjavo in kliknite »Oddaj vlogo« (Slika 4)

Na vaš e-naslov boste dobili navodila za plačilo (Slika 5). Nakazilo lahko izvedete preko svoje spletne banke na transakcijski račun Občine Bled. Plačilo lahko izvedete na pošti ali banki z obrazcem UPN. Ko bo nakazilo izvedeno oziroma obdelano, bo dovolilnica avtomatsko podaljšana, na vaš e-naslov pa boste prejeli račun.

*Prometno dovoljenje:

  • Prometnega dovoljenja ni potrebno prilagati, če registrska številka ostane enaka.
  • V kolikor se je registrska številka spremenila, je potrebno naložiti fotografije pripadajočega prometnega dovoljenja.

 

Če še nimate Blejske kartice izberete “Izpolni vlogo” za izdajo Blejske kartice.

Izpolnite vlogo, priložite fotokopijo prometnega dovoljenja ter na koncu obkljukajte izjavo in kliknite »Oddaj vlogo« .Na vaš e-naslov boste dobili navodila za plačilo (Slika 5). Ko bo nakazilo izvedeno oziroma obdelano, bo dovolilnica avtomatsko generirana, na vaš e-naslov pa boste prejeli račun. Po pošti vam bomo poslali Blejsko kartico, s katero boste lahko koristili možnosti uporabe parkomatov in javnih stranišč.

Iz istega uporabniškega računa je mogoče oddati vlogo za izdajo dodatne dovolilnice. Uporabnike z več obstoječimi dovolilnicami prosimo, da nas za prijavo v sistem kontaktirate na blejskakartica@bled.si

Če imate težave s prijavo v sistem ali potrebujete pomoč vas prosimo, če nas kontaktirate na blejskakartica@bled.si ali telefonsko številko: 04 575 01 00.

 

Dovolilnica za dostop na Blejsko promenado

 Za uporabnike dovolilnic za dostop do Blejske promenade prijava z registrsko številko in številko kartice ni mogoča, zato morajo oddati novo vlogo s klikom na gumb “Izpolni vlogo”.

Vlogo za izdajo dovolilnice lahko oddate tukaj: https://dovolilnice.e-bled.si/blejska-promenada

Po oddaji vlogi boste dobili e-pošto s potrditvijo o oddaji vloge. Če želite oddati več vlog (npr. dostavno podjetje z več dostavljalci), se prijavite v vaš uporabniški profil s podatki, ki ste jih vpisali ob prvi oddaji vloge in oddajte vloge za posamezne dovolilnice.

Ko bo vaša vloga obdelana, boste prejeli e-pošto s potrditvijo in navodila za uporabo.

Pred potekom vaše dovolilnice vas bo sistem preko e-pošte obvestil o možnosti podaljšanja dovolilnice preko vašega uporabniškega profila.

Če imate težave s prijavo ali oddajo vloge, vas prosimo, da nas kontaktirate na promet@bled.si.

NAZIV KOLIČINA ENOTA CENA V EUR ( Z DDV )
Višina letne dovolilnice za parkiranje osebnih vozil (GOST) 1 KOS 90,00
Višina letne dovolilnice za upravičence iz 42. člena Odloka o urejanju prometa v Občini Bled (DOMAČIN) 1 KOS 30,00
Strošek kartice za letno dovolilnico (samo ob prvem nakupu) 1 KOS 10,00

 

Seznam parkirišč

Slika 1:

Slika 2:

Slika 3:

Slika 4:

Slika 5:

Skip to content