Dogodki Knjižnice Blaža Kumerdeja Bled

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled 

RAZSTAVI ZA ODRASLE

RAZSTAVA JULIJ IN AVGUST 2023 V KNJIŽNICI BLED

ŠPICBERG – razstavlja Lan Vozel iz Trbovelj

Lan Vozel iz Trbovelj trenutno zaključuje 9. razred OŠ Tončke Čeč. Svojo strast do risanja in ustvarjanja je razvil že od trenutka, ko je lahko držal svinčnik v rokah. V zadnjih šestih letih se je pri akademski slikarki Nataši Jan Virant učil različnih risarskih in slikarskih tehnik.
Lan je odličen učenec, hkrati pa tudi športnik – karateist, in je že deveto leto član Karate kluba Trbovlje. Poleg tega je uspešno končal šestletno izobraževanje na Glasbeni šoli Trbovlje, kjer se je učil igranja klavirja.
Risanje in slikanje ostajata na vrhu Lanovega seznama najljubših dejavnosti. Februarja letos je imel svojo prvo samostojno likovno razstavo z naslovom “Slikarska potovanja” v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje. Na razstavi je predstavil pisano zbirko del, ki segajo od njegovih začetkov ustvarjanja pa vse do najnovejših del, ustvarjenih v različnih tehnikah.
Razstava “Špicberg” je sestavljena iz novih del, ki jih je Lan ustvaril letos. Vsa dela so izdelana v tehniki olje na platnu in navdihnjena z motivi iz domačega naravnega parka Ostri vrh ali po domače Špicberg.

O Lanu je za razstavo “Slikarska potovanja” nekaj besed napisala kar Lanova mentorica takole:

 “Ob prvem srečanju z Lanom pred 5 leti me je presenetila zrelost likovne govorice, ki mu je bila dana ob rojstvu. Je ustvarjalec mlade generacije, ki je zelo zgodaj odkril neomejene širjave svobode, ki mu jih omogoča likovno ustvarjanje.
Lan ima talent ustvariti pokrajine, ki gledalca popeljejo na potovanja v širni svet in izven, portrete, iz katerih slutimo občutja upodobljencev, njegova ljubezen do slikanja živali pa se kaže skozi študije, ki jih prežema čudenje Naravi.
Med avtorjem in motivom mora zaigrati prava energija, neke vrste alkimija, ki se skozi roko slikarja prenese na slikarsko podlago. Vse se začne s prvim stikom svinčnika z risarsko površino … nadaljuje se s potezo in zaključi z nanosom barve. Gre za resnično čarovnijo.
Potrebna je prava slikarska občutljivost, ki gre z roko v roki z željo po doseganju novih likovnih spoznanj in stvaritev, da nastanejo dela, ki se nas dotaknejo. Saj za to gre, mar ne? Da z deli ustvarimo most do srca gledalca; da se v njem nekaj premakne. In Lanu to zagotovo uspeva.
Ponosna sem, da sem del Lanove slikarske poti. Na nove slikarske pustolovščine!”

akad. slikarka Nataša Jan Virant, mag. umetnosti

 

Ustvarjanje z lesom

Lesene sklede in skulpture bo razstavil tesar Peter Halleger, ki uživa v dotiku, vonju in obdelavi lesa.

Razstava Društva Blejskega mladinskega centra

Udeleženke Tečaja modnega risanja in slikanja bodo predstavile svoja dela. Tečaj risanja je potekal od januarja do konca marca v prostorih Medgeneracijskega centra Vezenine Bled. Namenjen je bil pripravi na sprejemne izpite različnih fakultet, a se ga je udeležilo sedem tečajnic, ki jih je zanimalo tovrstno risanje.  Mentorica Jasmina Đorđević  je vodila tečaj in pripravila tudi razstavo slik. Tečaj bodo zaradi velikega zanimanja ponovili v septembru.

Vabljeni k ogledu razstave, od 6. junija do konca meseca.

 

 

 

 

 

Skip to content