Dogodki Knjižnice Blaža Kumerdeja Bled

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled – PRIREDITVE JANUAR 2023

 

OTROŠKE PRIREDITVE

 

petek, 6. 1. 2023, ob 17.00 v dvorani MGC Vezenine Bled

Zimske radosti – Zapadel je prvi sneg in medvedek Jaka se domisli, da bo postavil sneženega moža. Mu bo s pomočjo dobrih prijateljev, zajčka Ušeskota, jelena Jelenkota in ptička Čivkota to res uspelo? Predstava gledališča Makarenko je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

petek, 27. 1. 2023, ob 17.00 v dvorani MGC Vezenine Bled

Angleške pravljice – Pravljična urica v angleškem jeziku, na kateri se bodo otroci naučili novih besed, pesmic in se predvsem dobro zabavali. Pravljice bo pripovedovala Rebecca Svetina, Američanka in učiteljica angleščine, ki z družino živi v Radovljici.

 

 

PRIREDITVE ZA ODRASLE

 

četrtek, 19. 1. 2023, ob 19.00 v dvorani MGC Vezenine Bled

 

Predstavitev knjige  J. W. Brügla : Stalin in Hitler – pakt proti Evropi

Pričujoča zbirka državnih in partijskih dokumentov je vpogled v skoraj neverjetno razsežnost podpore, ki je je bil Hitler deležen s strani sovjetske politike in vseh svetovnih komunističnih partij v začetnem obdobju priprav na vojno. Mnogi dokumenti, ki ponazarjajo dvoumno komunistično politiko od avgusta 1939 do 22. junija 1941, so veljali za izgubljene. V tej knjigi je tudi prvič omenjen sporazum med nemškimi obrambnimi silami Wehrmacht in rusko Rdečo armado, ki se obvezuje uničiti dele poljske vojske. Objava teh dokumentov je pomemben prispevek k razumevanju razvoja nacionalnih politik povojne Evrope. Slovenski prevod  je prevajalec in poznavalec vojne in povojne zgodovine dopolnil z nekaterimi zapisi drugih avtorjev, ki dogajanje še dodatno osvetljujejo. Knjiga je izšla 2019 in drugič 2022 pri Mohorjevi družbi Celje. Predstavil nam jo bo prevajalec Franci Kindlhofer iz Zasipa pri Bledu.

 

četrtek, 26.1. 2023, ob 18.00 v dvorani MGC Vezenine Bled

 

Dvoživke in plazilci naših gora

Društvo za varstvo okolja Bled vas vabi na poljudno naravoslovno predavanje biologinje Anje Bolčina o živalih v našem okolju. Že vrsto let ljudje radi zahajamo v gorski svet z željo po rekreaciji, sprostitvi in občudovanju slikovitih razgledov. Nekateri pa se tja odpravimo še z drugim namenom. Žene nas radovednost in raziskovanje.  Zanima nas, kaj vse se skriva ob gorskih poteh in kako so te živali prilagojene na tamkajšnje razmere. Po predavanju bo pogovor s predavateljico.

 

četrtek, 26. 1. 2023, ob 19.30 v dvorani MGC Vezenine Bled

 

Življenje in delo pesnice Vide Jeraj (1875 -1932)

Franica Vovk se je rodila na Bledu in tu obiskovala ljudsko šolo. Po dokončanem ljubljanskem učiteljišču je poučevala v Zasipu pri Bledu in v Ljubnem na Gorenjskem. Tesno prijateljstvo jo je vezalo z Josipom Murnom – Aleksandrovim in drugi predstavniki slovenske moderne. Ustvarjala je impresionistične pesmi o naravi, ljubezenske pesmi in pesmi o smrti. Pisala je tudi za otroke. Njeno življenjsko in ustvarjalno pot nam bo predstavila domačinka Ana Hlebanja.

 

Program FEBRUAR 2023

 

PRIREDITVE ZA OTROKE, DVORANA MGC VEZENINE

 

petek, 3. 2.2023 ob 17.00 v dvorani

LE SOSED BO MEJAK – Ob prihajajočem kulturnem prazniku bomo lahko s Tončkom in Tonko dodobra spoznali slovensko himno, Zdravljico. Animacijska zabavna predstava gledališča Smejček je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

 

petek, 17. 2. 2023 ob 17:00 v dvorani

PRAVLJIČNE ROKODELNICE – poskočni zajčki

Pravljične rokodelnice so skupni projekt gorenjskih splošnih knjižnic. Ustvarjalni kotički, kjer starši in otroci skupaj prebirate knjige in ustvarjate, omogočajo kvalitetno preživljanje prostega časa v knjižnici. Poleg branja in poslušanja otroci razvijajo domišljijo in urijo fino motoriko. Vsi, ki mesečno pripravljamo rokodelnice, vam želimo prijetne ustvarjalne urice pri druženju v knjižnici in tudi doma. Februarja boste s pomočjo knjižničarke Taje Zavodnik

izdelovali poskočne zajčke.

 

petek, 24. 2. 2023 ob 17:00 v dvorani

ANGLEŠKE PRAVLJICE

Pravljična urica v angleškem jeziku, na kateri se bodo otroci naučili novih besed, pesmic in se predvsem dobro zabavali. Pravljice bo pripovedovala Rebecca Svetina, Američanka in učiteljica angleščine, ki z družino živi v RadovljicI.

 

 

PRIREDITVE ZA ODRASLE, DVORANA MGC VEZENINE

 

četrtek, 16. 2. 2023 ob 19.00 v dvorani

PLANET ASPERGER : Kažipot za starše otrok z motnjo avtističnega spektra

Motnje avtističnega spektra so tako v svetu kot v Sloveniji v velikem porastu. Knjiga staršem, pedagogom, zdravstvenim delavcem in vsem, ki se srečujejo s  tako posebnimi otroci, iskreno in optimistično spregovori o naporih, krohotih in življenjskih preizkušnjah, ki jih prinaša življenje z otrokom s posebnimi potrebami.

Knjigo, ki je bila prvič izdana 2017 in ponatisnjena 2022, nam bo predstavila avtorica Mojca Mihelčič. Glasbena šola DOREMI z Bleda bo predstavitev obogatila z glasbenim

nastopom.

 

četrtek, 23. 2. 2023 ob 19.00 v dvorani

ZAKAJ POSTAJA BLED ENA NAJBOLJ SVETLOBNO ONESNAŽENIH TURISTIČNIH DESTINACIJ V EVROPI?                                   

Bled je vrhunska turistična destinacija, katere glavni produkt je prodaja osupljivih naravnih lepot. Žal pa je Bled lep samo podnevi, ponoči gre v smer ena najbolj svetlobno onesnaženih lokacij v Evropi. Slovenija je leta 2007 sprejela najbolj ostro zakonodajo na svetu, da se zmanjša svetlobno onesnaženje. Stanje se na Bledu navzlic lepim besedam in lepo zvenečim »ekološkim« projektom ves čas poslabšuje. Na predavanju bomo prikazali bistvene (nove), a pretirane svetlobne projekte v občinah Gorje, Radovljica in Bled, ki preprečujejo tako domačinom kot turistom, da  bi uživali v lepotah nočnega neba.

Namen predavanja je izboljšati stanje, zato so poleg občanov lepo vabljeni tudi župani, člani občinskih svetov ter zaposleni na upravnih enotah vseh treh občin. Predava Andrej Mohar iz društva Temno nebo. Leta 2007 je bil vodja pogajalske ekipe okoljevarstvenikov pri pripravi zakonodaje glede svetlobnega onesnaženja. Predavanje organizira Društvo za varstvo okolja Bled.

 

Razstavi za odrasle FEBRUAR 2023

 

LEPOTE GORENJSKE IN NOVE ZELANDIJE

Paul Golden je porodničar, mediator in ljubiteljski slikar. Navdihuje ga narava in skrivnost prihajanja novega življenja. Slika v oljni tehniki. Navdihuje ga narava Gorenjske in Nove Zelandije (Aotearoa). Živel je v Tibetu, kjer ga je navdušila miroljubnost te dežele ter umetnost slikarja in filozofa Nicholasa Roericha.

 

RAZSTAVA MAKET

Društvo Svet v malem iz Kranja se ukvarja z združevanjem različnih hobijev, kot so maketarstvo, miniaturne železnice, modelarstvo, LEGO,… Večinoma pa se ukvarjajo z maketarstvom, ki ga aktivno promovirajo doma in  v tujini, na tekmovanjih, delavnicah in ostalih srečanjih. Prizadevajo si za ta hobi navdušiti čim več mlajših, zato ga njihovi člani v okviru krožkov aktivno predstavljajo tudi po večjih osnovnih šolah.

 

 

 

Skip to content