Dogodki v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled

Dogodki v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled v mesecu Maju

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled

Prireditve za odrasle:

 • 12. 5. 2022 ob 19:30; Knjižnica Bled Vojko Zavodnik Odrasli »Po sledeh Arnolda Riklija« Življenje Arnolda Riklija, prva svetlobna postaja, prva zračna uta na svetu, edinstveno atmosfersko zdravljenje, blejska železna voda, čudodelna klima, …,so izvirne zgodbe Bleda, ki bi lahko zopet postale del čudovite uspešnice in ponovno navdušile številne zahtevne goste. Ali danes pri trženju in uporabi Riklijevega imena kaj bolj spoštujemo dokazana zgodovinska dejstva ter skrbneje varujemo še zadnje ostanke nekdaj bogate Riklijeve zapuščine, nam bo v predstavitvi monografije zaupal Vojko Zavodnik. Vljudno vabljeni!
 • 19. 5. 2022 ob 19:30; Knjižnica Bled Toni Mežan Odrasli »Predstavitev knjige Čarodej Toni : avtobiografija kmečkega fanta, čarobnega umetnika in lokalnega politika«Dvesto štirideset strani zanimivih doživetij, sto pet fotografij in odkrite, do sedaj manj znane informacije o avtorjevem življenju so, poleg njegovih izkušenj na področju javnega nastopanja, zagotovo garancija za zanimivo predstavitev knjižnega prvenca. Toni Mežan na predstavitvi obljublja tudi glasbeno presenečenje, možnost nakupa še zadnjih izvodov knjig ter napoved novega knjižnega dela z naslovom Vaški posebnež. Vabljeni!
 • 26. 5. 2022 ob 19:30; Knjižnica Bled Knjižnica A. T. Linharta Radovljica Barbara Hanuš Odrasli »Predstavitev knjige Kavni krog« Barbara Hanuš, avtorica knjige nas bo v pogovoru z založnico, Majo Jug Hartman popeljala med gospe, ki se v domu za starostnike zbirajo ob jutranji kavi. Kljub zavedanju, da se življenje počasi izteka, so njihova druženja polna smeha in zabavnih dogodivščin. Vabljeni!

Prireditve za otroke:

 • 6. 5. 2022 ob 17:00; Knjižnica Bled Knjižnica A. T. Linharta Radovljica Otroške prireditve Gledališka predstava »Enkolsa, skrivnost ujeta v jezeru«

Vljudno vabljeni na ogled gledališke predstave v izvedbi učencev OŠ Bled, pod mentorstvom Elizabete Žnidaršič S.-Erži in Eve Klinar. Že naslov predstave pričara pridih strašljive skrivnosti. Skupina najstnikov na skrivaj pobegne v zapuščeno kočo ob jezeru, kjer si daleč od oči staršev želijo malo zabave. A kmalu jim strašna nevihta onemogoči pot domov. Bodo razvozlali skrivnost jezera? Je legenda o Enkolsi, ki živi v jezeru, resnična?

 • 27. 5. 2022 ob 17:00; Knjižnica Bled Knjižnica A. T. Linharta Radovljica Otroške prireditve Glasbena pravljica “Inštrumenti oživijo” . Glasbeno pravljico je napisala Ana Novak. Nastopili bodo pevci OPZ DO RE MI in mlajši inštrumentalisti. Vljudno vabljeni!

Razstave:

Ves mesec Knjižnica Bled Knjižnica A. T. Linharta Radovljica »Vitrina ustvarjalnosti – Ustvarjeno z ljubeznijo«

Ustvarjalki Maja in Natalija Kos z Bleda se nam bosta predstavili s svojimi izdelki. Razstava ročno narejenih izdelkov, ki nastajajo z veliko mero ljubezni in s smislom za lepoto bo v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled na ogled v mesecu maju. Vljudno vabljeni!

 

Ves mesec Knjižnica Bled Knjižnica A. T. Linharta Radovljica “Kako smo selili blejsko knjižnico«

Fotografa, domačina Miro Zalokar in Matjaž Resman (fotkaj.me) sta v svoj fotografski objektiv ujela utrinke selitve blejske knjižnice. Razstavo fotografij si v mesecu maju lahko ogledate v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled. Vljudno vabljeni!

 

Ljudska univerza Radovljica 

ŠTUDIJSKI KROŽKI V MEDGENERACIJSKEM CENTRU BLED

V Medgeneracijskem centru Bled smo bili tudi letos uspešni pri pridobitvi obeh prijavljenih študijskih krožkov, ki jih bomo izvajali od aprila dalje ter tako udeležencem dodatno ponudili raznolik in pester program aktivnosti. Študijski krožki so predvsem oblike neformalnega učenja, ki predvsem v manjših ali odročnih krajih predstavljajo velikokrat edino priložnost dodatnega izobraževanja oziroma aktivnega vključevanja prebivalcev. Kot takšni pomenijo tudi bistven doprinos k razvoju lokalne skupnosti. Nad izvajanjem in strokovnim razvojem študijskih krožkov bedi Andragoški center Slovenije, medtem ko finančna sredstva prispeva Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Študijski krožek: OŽIVLJANJE VISOKODEBELNIH TRAVNIŠKIH SADOVNJAKOV

Letos bomo z doktorjem agronomije, Janom Bizjakom, nadgradili občinski sadovnjak visokodebelnih sadnih dreves starih sort ter ga obnovili z nadomestitvijo/zasaditvijo dreves, ki jih je v  lanskem letu pojedel voluhar. Obenem bomo s cepljenjem žlahtnih sort na divjake češenj in jablan tudi požlahtnili mlada sadna drevesa ob sadovnjaku, ki jih je radodarno zasadila že sama narava ob strugi potoka v neposredni bližini kolesarske steze in sadovnjaka.

Starši novorojenčkov ob rojstvu otroka v blejski občini prejmejo drevo jablane, ki jo lahko posadijo v svojem vrtu, kjer z leti lepo raste skupaj z njihovim malčkom. Otrokom staršev, ki vrta nimajo, pa smo v predlanskem letu z udeleženci sadjarskega krožka zasadili »občinski sadovnjak«, ki bi ga v letošnjem letu obnovili z nadomestitvijo/zasaditvijo dreves.

Študijski krožek: BEREM, BEREŠ, BERIMO SKUPAJ – PREDŠMARNI VEČER NA MLINEM

Po devetnajstletnih bralnih večerih slovenske proze in poezije o Bledu bomo v okviru študijskega krožka pripravili publikacijo, ki bo kronološko predstavila vsebino, bralce, goste pripovedovalce ter obiskovalce te prireditve, ki je v lokalnem okolju pognala močne korenine in z novimi bralci brsti v novo zelenje. Ob predstavitvi publikacije želimo izpostaviti velik pomen ohranjanja naše literarne dediščine in v luči globalizacije posledično ohranitev naše kulturne identitete. Skrben odnos, negovanje in ohranjanje ter aktivna uporaba lokalnega in širšega slovenskega kulturnega blaga nas pokončno postavljata ob bok omikanim narodom širom sveta.

 

 PROGRAMI IN DELAVNICE:

 • PONEDELJKI:

MOJČINE USTVARJALNICE (10.00 – 11.30) začetek: 9. 5. 2022 (6 srečanj)

JOGA Z MARCELO (9.00 – 10.30) začetek: 9. 5. 2022

 • TORKI:

JOGA OBRAZA (16.45 – 18.00) začetek: 10. 5. 2022 (6 srečanj)

ORIENTALSKI PLES (18.00 – 19.30) začetek: 10. 5. 2022 (4 srečanja)

TEČAJ RISANJA »ZA TISTE, KI NE ZNAJO RISATI« (17.00 – 18.30) začetek: 10. 5. 2022 (6 srečanj)

 • SREDE:

INTERAKTIVNA PREDSTAVITEV PRIROČNIKA UMETNOST VEZENJA (10.00 – 11.30) začetek: 18. 5. 2022 (4 srečanja)

 • ČETRTEK:

USTVARJALNA DELAVNICA – ORHIDEJE IZ NAJLONA 12. 5. 2022 (10.00 – 13.00)

 • PETKI:

TEČAJ RISANJA IN GRAFIKE (10.15 – 12.30) začetek: 6. 5. 2022 (7 srečanj)

Na programe se je potrebno prijaviti na: mcbled@guest.arnes.si ali na 040 810 476

 

Zavod Aspekt, Kino Bled

 •  7. 5. od 14:00 do 20:00; Gaming
 • 14. 5. od 18:00 do 21:00; Kino Klub projekcija filma: Neznosno Breme Ogromnega Talenta (4 eur)
 • 18. 5. od 17:00 do 20:00; Sushi delavnica
 • 21. 5. od 10:00 do 12:00; Kino Klub Matineja: PUSTOLOVŠČINE DRUŽINE BIGFOOT (3 eur)
 • 28. 5. od 18:00 do 20:00; Dj delavnica

 

Kulturno društvo DO RE MI

V mesecu maju 2022 bomo pripravil naslednje prireditve:

 • 24. 5. 2022 ob 18:00: Recital učencev, Medgeneracijski center Vezenine Bled,
 • 27. 5. 2022 ob 18:00: Recital učencev, Medgeneracijski center Vezenine Bled.

 

Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek

Vsak ponedeljek od 13:00 do 16:00; Dnevni center Naj mladih ne vzgaja ulica  (otrokom in mladostnikom nudimo vzgojno učno pomoč, razbremenilne pogovore, ustvarjalne, sprostitvene delavnice,…)

Vsak ponedeljek ob 17:00 do 19:00 skupina za pomoč mladim, ki se zadržujejo na ulici ter pomoč odvisnikom od drog, alkohola ter njihovim staršem, svojcem.

 

 Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Ročna izdelava papirja iz invazivnih rastlin, Ragor

Papir nas tako rekoč spremlja na vsakem koraku. Vse od njegove iznajdbe do danes je močno vplival na svet, v katerem živimo. Poleg svojih povsem praktičnih lastnosti pa ima papir tudi svojo umetniško vrednost, saj se je mogoče z njim likovno izražati in ustvariti marsikaj čudovitega.

Če bi radi naredili svoj prvi papir se nam pridružite na delavnici ročne izdelave papirja, ki bo v ponedeljek, 9. maja 2022 ob 18. uri v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled. Skupaj bomo ustvarili vaš prvi list papirja iz vlaken japonskega dresnika. To je invazivna tujerodna rastlina, ki škoduje avtohtonemu rastlinju. S tem, ko jo odstranimo in predelamo v papir, varujemo naše naravno okolje. Izvajalec delavnice za ročno izdelavo papirja je PAPLAB.
Projekt financira Občina Bled.

Skip to content